ŁATWE CIASTO DROŻDŻOWE
- CIASTO:
- 100 gram drożdży
- 150 gram cukru
- cukier waniliowy
- 750 gram mąki
- 4 jajka
- szklanka mleka
- szklanka oleju
- KRUSZONKA
- pół kostki masła
- 250 gram cukru
- cukier waniliowy
- 200 gram mąki
- OWOCE SEZONOWE
CIASTO
Do miski wrzucać kolejno:
pokruszone drożdże,
lekko rozbite jajka,
cukier i cukier waniliowy,
ciepłe mleko,
olej,
przesianą przez sito mąkę.
NIE MIESZAĆ!
Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie zagnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Przykryć owocami. Posypać kruszonką.
KRUSZONKA
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
Przepis dodał użytkownik kazimiera
Podziel się opinią
Komentarze