Łabędzie ptysiowe z bitą śmietaną
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- pół kostki masła (125 g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- bita śmietana (może być w sprayu)
- cukier puder
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Ciasto nałożyć do szprycy, wycisnąć na blachę 10 okrągłych porcji. Wąską końcówką szprycy uformować szyjki długości 6 cm.
Korpusy piec 18-20 minut, szyjki 10-12 minut w 200*C.
Następnie korpusy przepołowić, górne połowy przekroić jeszcze raz w poprzek na pół - tak powstaną skrzydełka łabędzia. Śmietanę ubić blenderem z cukrem. Każde ciastko wypełnić bitą śmietaną, wetknąć szyję i skrzydełka, oprószyć cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze