kurczak w marynacie
- Składniki:
- 900 g piersi z kurczaka
- Marynata
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z grejpfruta
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru
- l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)
1 Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciąć piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić.
Odkroić boczne części grzbietu (można ugotować na nich rosół).
2 Połączyć wszystkie składniki marynaty.
Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynatą.
Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso.
3 Nagrzać grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiając średni poziom.
Umieścić połówki kurczaka na podstawie poniżej kratki grilla.
Piec 10 minut z każdej strony, polewając często marynatą.
4 Przenieść kurczaka na kratkę do grillowania, aby był bliżej ognia i piec 5 minut z każdej strony.
Zwiększyć ogień i piec około 2 minut, aż się zrumieni i stanie chrupiący.
Przełożyć na podgrzany półmisek.
5 Zebrać nadmiar tłuszczu z pozostałego po pieczeniu sosu i polać nim kurczaka.
Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze