Kurczak po warszawsku
- 1 pierś z kurczaka
- 250 g pieczarek
- Duży por
- 6 łyżek gęstej śmietany (18 %)
- 2 łyżki Majonezu Napoleońskiego firmy MOSSO
- (polecam majonez MOSSO, dlatego, że najlepiej podkreśla kremowy smak potrawy)
- Przyprawy: vegeta, pieprz, sól, natka pietruszki
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy dużą ilością vegety. Odstawiamy na ok. 30 min.
2. Rozgrzewamy patelnię i dokładnie smażymy przyprawioną pierś z kurczaka.
3. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
4. Kroimy pora w talarki (białą część) i dodajemy do mięsa i pieczarek. Smażymy do momentu, aż pieczarki i por zrobią się całkowicie miękkie.
5. Patelnię odstawiamy na najmniejszy ogień, dodajemy śmietanę i majonez. Dokładnie mieszamy.
6. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
7. Gotowy sos podajemy z makaronem penne i przyprawiamy natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik jsquoteme
Podziel się opinią
Komentarze