Kurczak po portugalsku
- *8 udek z kurczaka
- *2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- *oliwki zielone
- *płatki migdałowe
- *2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- czerwone wytrawne wino
- *rozmaryn
- kostka bulionowa rosół z drobiu
- *sól
- *pieprz
- *oliwa
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy i podsmażam pokrojoną w drobna kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Do dużego garnka wlewam około 1/2 litra bulionu i dodaje zeszkloną cebule i czosnek.
Kurczaka myje, dokładnie osuszam. Opruszam go z obu stron rozmarynem, solą oraz pieprzem a następnie przyrumieniam z obu stron na rozgrzanej patelni. Przekładam kurczaka do garnka z bulionem, dodaje pomidory i gotuje pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. Następnie dodaje 1,5 szklanki wina, oliwki (moja rodzinka za nimi przepada wiec dodaje około 300g) oraz płatki migdałowe i gotuje jeszcze około 20 minut już bez przykrycia.
Najlepiej smakuje z ryżem i sałatą polaną sosem winegret.
Smacznego
Przepis dodał użytkownik aniasobol22
Podziel się opinią
Komentarze