Kurczak po meksykańsku
- 50 dag piersi kurczaka
- duża cebula
- po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- kawałek ostrej kiełbasy z papryką
- 2 łyżki oleju
- puszka fasolki w ostrym sosie pomidorowym
- puszka kukurydzy
- 1/2 l bulionu drobiowego
- cukier
- łyżeczka papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren kolendry
- 2?3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki i melisy
- sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki.
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać paprykę, kiełbasę, delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze kilka minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do bulionu dodać szczyptę cukru, paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić i wymieszać.
Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem, zamieszać. Gotować na małym ogniu 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze