Kurczak faszerowany
- Składniki
- ? 1 kurczak 1,20 kg
- ? 50 dag marchewki
- ? 13 dag ryżu
- ? 1 szkl. rosołu instant
- ? 1 seler naciowy
- ? 6 suszonych śliwek bez pestek
- ? 6 łyżek sherry
- ? 2 łyżki oleju
- ? 2 łyżki margaryny
- ? 1 szczypta soli
- ? 1 szczypta pieprzu
- ? natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Śliwki skropić 3 łyżkami, posiekać(dwie śliwki odłożyć). Połowę selera pokroić w cienkie plasterki, resztę na średnie kawałki (listki odłożyć). Plast erki selera, posiekane śliwki i ryż podsmażyć na oleju, zalać szklanką wody, zagotować. Przyprawić dusić ok. 20 minut. Ryżem napełnić tuszkę kurczaka, zszyć otwór. Kurczaka przełożyć na blachę, polać stopionym tłuszczem, piec godzinę w temp. 200 c.
2. Na pięć minut przed końcem pieczenia polać resztą sherry i rosołem. Kurczaka odłożyć w ciepłe miejsce.
3. Przygotować jarzynę: marchewki pokroić na kawałki, gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie z resztą selera, osączyć. Sos z pieczenia przecedzić, poddusić w nim jarzyny i pozostałe śliwki. Kurczaka i jarzyny przełożyć na półmisek, udekorować natką i listkami selera.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze