kurczak faszerowany
- - kurczak 1,5-2 kg
- - 70 dag mięsa mielonego
- - 20 dag pieczarek
- - 2 jajka
- - 2 ząbki czosnku
- - pęczek zielonej pietruszki
- -4-5 łyżek bułki tartej
- -łyżka masła
- - vegeta, sól, papryka ostra, przyprawa do kurczaka,
- zioła prowansalskie, oregano, tymianek, szafran
- - oliwa
1. Kurczaka należy sprawić, natrzeć sola od wewnątrz i z zewnątrz i odstawić do lodówki na około 1 godzinę,
2. Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle
3. Mięso mielone wymieszać z 2 żółtkami, vegetą, przeciśniętym czosnkiem, bułką tartą i pokrojoną drobno zieloną pietruszką, podsmażonymi pieczarkami. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
4. Kurczaka napełnić farszem i zaszyć. Ułożyć w naczyniu podlanym odrobią oliwy. Oliwą wymieszaną ze wskazanymi przyprawami polać kurczaka. Piec około 1,5 do 2 godzin w temperaturze około 200 °C polewając często wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po około godzinie pieczenia podlać szklanką wody, aby mięso nie było suche.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze