KURA SARDA
- ? 1 duża kura
- ? 1 1/2 szklanki ryżu
- ? 1 duża cebula
- ? 1 pęczek natki pietruszki
- ? 3 łyżki oleju słonecznikowego
- ? 1 łyżka masła
- ? słodka papryka
- ? sól
Obrać cebulę, drobno posiekać. Przelać na sitku wrzątkiem. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i łyżkę masła, podsmażyć cebulę, posypać obficie słodką papryką, odstawić. Kurę podzielić na kawałki, posolić. Rozgrzać resztę oleju, obsmażyć kurę na gorącym tłuszczu. Dodać cebulę. Podlać szklanką zimnej wody, dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Wyjąć kurę. Zebrać z wierzchu łyżkę tłuszczu, przełożyć na gorącą patelnię, obsmażyć surowy ryż (nie może się kleić). Przełożyć ryż do naczynia żaroodpornego. Na ryżu ułożyć kawałki kury, polać sosem. Piec 10-15 min. w temp. 250 st. C. Podawać z mizerią i ulubionym winem.
Przepis dodał użytkownik kuchcik1961
Podziel się opinią
Komentarze