Kulki z ryżu
- Składniki:
- ? 1 szklanka ryżu
- ? 1 ząbek czosnku
- ? 1 łyżka oleju
- ? po 2 łyżki sezamu i pestek słonecznika
- ? 2 garstki rzeżuchy lub innych kiełków np. słonecznika
- ? przyprawa jarzynka
- ? sól, pieprz ziołowy
- ? do dekoracji liście sałaty i pomidor
Wykonanie
Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć, zeszklić w garnku na oleju. Wsypać dokładnie opłukany i osączony ryż, przesmażyć, zalać ok. 3 szklankami gorącej wody. Dodać jarzynkę, mieszając ugotować na półsypko, przestudzić. Ryż przyprawić solą i pieprzem, z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w sezamie i pestkach słonecznika. Ułożyć na liściach sałaty, posypać rzeżuchą, udekorować cząstkami pomidora.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze