Kubeczki ziemniaczane z nadzieniem miesno-warzywnym
- 500g miesa mielonego wolowego
- 1kg ziemniakow
- 1 puszka krojonych pomidorow
- 1 bulionetka Bulion wolowy Knorr
- 3 pieczarki
- 2 cebule
- 350g sera zoltego
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 8-10 czarnych oliwek
- 4-5 zielonych szparagow
- 1 lyzka przecieru pomidorowego
- 1 lyzka suszonej bazylii
- olej, sol, pieprz, czosnek granulowany, maggi, wegeta
Ziemniaki obrac, umyc i ugotowac z dodatkiem soli do miekkosci. Odlac wode, odparowac i rozgniesc na puree. Odstawic do ostygniecia. Wymieszac z obrana i zmielona w melakserze 1,5 cebuli. Dodac 300g startego na tarce sera. Doprawic do smaku szczypta bazylii i pieprzem. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac. Przygotowana masa ziemniaczano serowa (2/3 calosci) wylozyc zaroodporne naczynie lub male zaroodporne kubeczki. (Dokladnie pokryc dno i boki jak na tarte) 1/3 masy odlozyc do przykrycia.
Na patelni rozgrzac olej, dodac mieso mielone i lekko podsmazyc. Dodac bardzo drobno pokrojona polowke cebuli, papryki, cukinii, obrane i drobno pokrojone pieczarki, szparagi i oliwki. Na koniec dodac puszke pomidorow, bazylie, bulionetke knorr oraz przecier pomidorowy. Wszystko bardzo dokladnie wymieszac i doprawic do smaku sola, pieprzem, maggi, wegeta i czosnkiem granulowanym. Zmniejszyc ogien i dusic bez przykrycia do miekkosci warzyw i odparowania wody z pomidorow.
Tak przygotowany farsz przelozyc do formy lub miseczek wczesniej wylozonych masa ziemniaczana. Wierzch przykryc pozostala czescia masy, posypac pozostalym serem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na okolo 15 minut.
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik dodista
Podziel się opinią
Komentarze