Królik z duszonymi warzywami
- tuszka królika
- 2 cebule
- 10 dag fasolki zielonej szparagowej
- 10 dag fasolki białej szparagowej
- 10 dag groszku cukrowego
- 10 dag marchewki
- 10 dag czerwonej papryki
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- szklanka białego wina wytrawnego
- po 3 gramy ,,Rozmarynu KAMIS'', ,,Cząbru KAMIS'' , ,,Bazyli KAMIS'', ,,Estragonu KAMIS''
1. Królika dzielimy na porcję, nacieramy olejem, zmielonymi przyprawami firmy KAMIS: rozmarynem, cząbrem, bazylią, estragonem, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, wkładamy do brytfanki, okładamy cebulą pokrojoną w piórka, schładzamy 8 godzin w lodówce.
2. Królika w brytfance z dodatkami pieczemy 1,5 godzin pod przykryciem.
Po 30 minutach wlewamy wino i 3/4 szklanki wody. Po upieczeniu królika, wykładamy go z brytfanki, a do powstałego sosu wrzucamy warzywa: fasolkę białą i zieloną szparagową, groszek cukrowy, pokrojoną marchewkę, paprykę i dusimy 30 minut pod przykryciem, na koniec doprawiamy szczyptą pieprzu i soli.
3. Królika podajemy z duszonymi warzywami i ziemniakami purée.
Przepis dodał użytkownik emil83
Podziel się opinią
Komentarze