Krewetki po chińsku
- 250 g surowych krewetek
- 1 zielona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 duża marchew, pokrojona w paseczki
- 1 mała czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- szczypta imbiru, świeżego lub suszonego
- 1 trawa cytrynowa, drobno pokrojona
- 1 słoik 500 ml sosu słodko-kwaśnego
- makaron ryżowy, ugotowany
- sos sojowy
- oliwa do smażenia
- sól
- sok z cytryny
Krewetki usmażyć na oliwie z odrobiną soli, sosu sojowego i soku z cytryny. Dodać marchew, obie papryki, czosnek, trawę cytrynową i imbir. Smażyć chwilę, a następnie dodać sos słodko-kwaśny. Dobrze wymieszać i dodać makaron.
Smażyć jeszcze chwilę, aby sos i warzywa dobrze połączyły się z makaronem. Warzywa nie mogą być rozgotowane, mają być al-dente! Podawać gorące. SMACZNEGO!
Przepis dodał użytkownik Anula
Podziel się opinią
Komentarze