Kremówka kokosowa
- ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 budyń waniliowy
- 80 g cukru
- masa kokosowa:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło (lub margarynę), wyrobić nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier).
Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić.
Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać.
Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze