Krem borowikowy
- 30 g suszonych borowików
- 6 szklanek rosołu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 grubo posiekane cebule
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 900 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki Madery albo wytrawnej Sherry
- 1/2 szklanki kremówki lub kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- świeży, posiekany szczypiorek
Suszone grzyby namoczyć. Włożyć do garnka, zalać 1 szklanką rosołu, gotować na średnim ogniu. Zdjąć garnek z ognia, odstawić na 30-40 minut, by wywar naciągnął. W tym czasie w rondlu, na niezbyt dużym ogniu roztopić masło, wrzucić cebulę, smażyć 5-7 minut, wrzucić czosnek i świeże grzyby. Smażyć 4-5 minut, posolić, dodać pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową, oprószyć mąką. Smażyć 3-5 minut, często mieszając. Wlać Maderę i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem 30-40 minut na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Zmiksować zupę w malakserze, dodać śmietanę. Można też dać łyżkę śmietany na środek talerza i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze