Trwa ładowanie...
d173n9i
06-09-2021 12:05

Kotleciki ziemniaczano-serowe z baru mlecznego Targowy

Przepis

Dla mnie "mleczaki", jak nazywa się powszechnie bary mleczne, nie są reliktami minionej epoki. To tętniące życiem, łączące ludzi ponad podziałami, karmiące najuboższych miejsca, które były i są ostoją tradycyjnej kuchni polskiej. Bar Targowy na Grzegórzkach jest moim ulubionym, mam też do niego najbliżej. Na podłodze mozaika z lat 60., na ścianach swojski biały siding, a na stołach cerata w biało-czerwoną kratkę Obszerne menu zawsze wprawia mnie w osłupienie, a zaraz potem wpędza w rozterkę. Wszystko, co bezmięsne, kusi, choć i tak wiem, co wybiorę: kotleciki ziemniaczano-serowe, kluski śląskie z sosem grzybowym, kotlet z sera salami w panierce, siedem rodzajów pierogów i pięć naleśników, leniwe z cukrem i kopytka z sosem koperkowym. Lubię tu być z kimś, wtedy on bierze leniwe, a ja kotleciki ziemniaczano-serowe, i dzielimy się pół na pół. Jak smakują, przekonacie się, robiąc je sami.

d173n9i
Oceń jako pierwszy:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Mateusz Torbus
Składniki
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g sera gouda lub cheddar
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki lub koperek
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i utłucz na gładką masę. Ser zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.
  • Ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko, ser i podsmażoną cebulkę wymieszaj w misce. Dodaj pokrojony drobno koperek lub natkę pietruszki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Z masy ziemniaczanej formuj kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Następnie spłaszcz je na placuszki o grubości 1,5 cm.
  • Wysyp na blat bułkę tartą. Każdy placuszek obtaczaj w bułce, kładź na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron. Możesz dodatkowo na talerzu posypać je koperkiem lub natką pietruszki.
  • Uwaga! Placuszki w trakcie smażenia są bardzo miękkie, bo roztapia się w nich ser. Przewracaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Po wystygnięciu stwardnieją. Świetne też na zimno na piknik.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny i Zofii Pilitowskich "Ziemniak"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d173n9i
d173n9i
d173n9i
Więcej tematów
d173n9i