Kolorowe, ziemniaczane puree
- 80 dag ziemniaków
- 1 pełna szklanka mleka
- 5 dag szpinaku (świeżego bądź mrożonego)
- 2 łyżki masła
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 żółtka
- 2 łyżki ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- masło do formy
Ziemniaki gotuj w mundurkach przez 20 minut. Następnie je obierz, ostudź i rozgnieć.Do tak powstałej masy wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki masła oraz sól i pieprz. Masę wymieszaj na purée. W międzyczasie przygotuj szpinak, podsmaż na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Purée ziemniaczane podziel na 4 części. Do jednej dodaj żółtka, do drugiej - szpinak, do trzeciej ketchup, a czwartą pozostaw w naturalnym kolorze. Żaroodporną formę wysmaruj masłem, ułóż porcje purée na kształt liścia koniczyny. Całość zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze