Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami
- śliwki bez pestek Hortex 1 kg
- ugotowane ziemniaki 1 kg
- mąka ziemniaczana 100g
- mąka pszenna 300g
- jajko 2szt
- orzechy włoskie 100g
- migdały 100g
- rodzynki 100g
- kompot z suszu Hortex 1l
- limonka 1szt
- cynamon
- papier do pieczenia Saga
Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy mąkę i jajka, dobrze wyrabiamy. Bakalie układamy na blaszce wyłożonej papierem Saga i przypiekamy na złoto, a po ostygnięciu miksujemy. Zmiksowanymi bakaliami faszerujemy dwie połówki śliwki i sklejamy następnie obtaczamy ciastem formując knedle. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. Kompot z suszu Hortex gotujemy do zredukowania połowy płynu, dodajemy cynamon, skórkę i sok z limonki. Knedle podajemy zanurzone w sosie.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze