knedle po chłopsku
- 1 kg ugotowanych ziemnaików
- 2 jajka
- 20 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 30 dkg dobrze wysmażonych skwarek ze słoniny lub tłustego boczku
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- pieprz ,sól
Cebulę posiekać ,zrumienić na oleju, wymieszać ze skwarkami bułką tartą.Gorące ziemniaki przepuścić przez praskę,odstawić do ostygnięcia.Do zimnych dodać jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną,sól i wrobic ciasto.Urywac po kawałku,formować niewielkie placuszki, na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia ,zlepiać brzegi formowac kulki.W dużym garnku zagotować wodę,posolić i porcjami wkłdac knedle,gdy wypłyną ,wyjnować łyżką cedzakową i osączyć na durszkaku.
Przepis dodał użytkownik teresa-kr
Podziel się opinią
Komentarze