Kluski z mięsem
- - opakowanie puree ziemniaczanego
- - ? kg ugotowanej wołowiny (np. z zupy)
- - 1 szklanka bulionu wołowego
- - 2 szklanki mąki
- - 1 jajko
- - 1 cebula
- - 1 ząbek czosnku
- - sól, pieprz
Farsz:
1. Mięso zmielić w maszynce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody, wlać do mięsa
i wymieszać
Ciasto:
Puree przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić lub użyć gotowane ziemniak. Dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Uformować walec, kroić około 1 cm plastry, delikatnie rozgnieść, nałożyć farsz i uformować kulę. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać z podsmażoną na złoto cebulą
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze