kluski szare...
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 5-8 łyżek mąki pszennej
- sól
- boczek, cebula do podsmażenia,
Ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem bądź ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na sitko i stawiamy na garnek lub miskę. Po ok 45 minutach kiedy to ziemniaki odsączą się z nadmiaru płynu; płyn z ziemniaków dzieli nam sie na dwie części. Delikatnie zlewamy płyn i na dole zostanie czysta, skrobia, która dodajemy do ciasta następnie dajemy jajko, solimy i dajemy obje mąki. Ilość mąki zależy od ziemniaków bo ciasto nie może być zbyt rzadkie gdyż rozpadną nam się kluchy podczas gotowania ja dosypałam więcej ale też nie wiem dokładnie ile miałam ziemniaków. Porcje ciasta nakładamy łyżką na posolony wrzątek i gotujemy od kiedy wypłyną jakieś 5 minut.
Ja podałam je okraszone cebulką przesmażoną na boczku i wędzonym podgardlu...
Przepis dodał użytkownik Izaa
Podziel się opinią
Komentarze