Klopsiki w jarzynach
- 500g chudego mięsa mielonego
- mała bułeczka
- 1 jajko
- 1/2szklanki mleka
- suszona papryka
- pieprz ziołowy
- sól
- 2 łyżki mąki
- Wywar na sos:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- por (zielona część)
- przyprawa do zup (vegeta, ziarenka)
- listek laurowy
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
Jarzyny zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pora przekroić wzdłuż i posiekać. Nastawić wywar z jarzyn, dodać przyprawy.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i wcześniej namoczoną w mleku i odsączoną bułką. Można dodać bułki tartej, aby mięso miało bardziej spójną konsystencje i nie rozpadało się podczas gotowania. Formować niewielkie kulki i obtaczać w mące. Klopsiki wrzucać do wrzącego wywaru i gotować ok 10-15min. W 1/2 szklanki wywaru rozbić 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dodać do wywaru z klopsikami. Gotować jeszcze ok 5min. Podawać z kaszą jęczmienną grubą lub tradycyjnie z ziemniakami.
Przepis dodał użytkownik Dzasta_
Podziel się opinią
Komentarze