Keczup pikantny
- 2 kg mięsistych pomidorów
- 2 strąki czuszki
- 70 dag cebuli
- 2 główki czosnku
- szklanka octu winnego
- 4 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
- po pół łyżeczki: zmielonego ziela angielskiego,
- goździków, cynamonu i imbiru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć. Obrać czosnek, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przełożyć warzywa do rondla i - co jakiś czas mieszając - gotować przez 50 min najpierw na dużym ogniu, po kilku minutach na mniejszym. Po wyjęciu wszystkie warzywa przetrzeć przez sitko, dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 min. Dodać ocet i olej, ząbki czosnku. Zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na 15 min. Ponownie zagotować, wyjąć czosnek. Bardzo gorący przecier nałożyć do wyparzonych, gorących słoików i zakręcić je.
Przepis dodał użytkownik julia313
Podziel się opinią
Komentarze