Karmuszka mazursko-warmińska potrawa
- fasola biała "Jaś" 300 gramów
- wieprzowina bez kości np. szynka,łopatka, karkówka 600 gramów
- boczek wędzony 200 gramów
- kapusta biała 250 gramów
- pietruszka korzeń 2 sztuki
- marchew 3 sztuki
- cebula duża 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy w słoiku 1 sztuka
- gęsta kwaśna śmietana 3/4 szklanki
- liść laurowy 2 sztuki
- pieprz,sól do smaku 1/2 łyżeczki
- majeranek 2 łyżeczki
- kminek 1 szczypta
- posiekana natka pietruszki 3 łyżki
Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 10 godzin. Potem gotujemy do
miękkości i pozostawiamy w wywarze.
Marchewkę,pietruszkę, cebulę obieramy,kroimy na krążki a kapustę w
dużą kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę.Mięso również kroimy w
kostkę,oprószamy mąką i obsmażamy na gorącym smalcu.Warzywa, boczek i
mięso wkładamy do dużego garnka,dodajemy sól, pieprz,liście
laurowe,majeranek,kminek. Podlewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu
mięsa, dolewamy wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym
ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem
,koncentrat pomidorowy, śmietanę. Całość gotujemy przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze