Karczek w sosie śmietanowo-cytrynowym
- 4 plastry karkówki wieprzowej bez kości
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml śmietany 18%
- 3/4 szklanki rosołu wołowego
- oliwa do smażenia
- przyprawy:
- sól kamienna
- czosnek suszony
- bazylia otarta
- cząber
- papryka słodka mielone
- rozmaryn ziele angielskie
Plastry mięsa rozbijamy i nacieramy przyprawami.Podsmażamy na oliwie z każdej strony (ok. 15 minut)Dolewamy rosół, śmietanę i sok z cytryny. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go jeszcze ewentualnie do smaku. Posypujemy natką pietruszki bądź koperkiem. Podajemy na gorąco do puree ziemniaczanego i różnych surówek. Życzę Smacznego !!!
Przepis dodał użytkownik siwa
Podziel się opinią
Komentarze