Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką
- 3 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego
- mała kapusta pekińska
- czerwona papryka
- marchewka
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cząbru lub tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1łyżeczkę koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Warzywa umyć, oczyścić. Kapustę posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki, ziemniaki w dużą kostkę, paprykę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, podsmażyć chwilę, dodać pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, wlać bulion. Gotować aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cząbrem lub tymiankiem, słodką papryką, koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Już na talerzach posypać natką.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze