Jaskółcze gniazda
- SKŁADNIKI:
- ? 4 jajka ugotowane na twardo,
- ? 4 kotlety wieprzowe bez kości,
- ? 4 cienkie plasterki tłustej szynki,
- ? 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ? sok z cytryny,
- ? 1 - 2 łyżki mąki,
- ? łyżka smalcu, 2 łyżki masła,
- ? pół szklanki bulionu,
- ? sól,
- ? pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso rozbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, i natką pietruszki. Na każdym kotlecie ułożyć plasterki szynki i obrane jajo, zwinąć w rulon, obwiązać nitką, obtaczać w mące, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, skropić bulionem, dusić na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Podawać z frytkami lub kluskami francuskimi i surówkami
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze