Jarzynowa z makaronem
- 20 dag młodych liści szpinaku
- pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2-3 pieczarki
- 2-3 korniszony małe
- 20 dag szynki z indyka
- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 40 dag makaron sojowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sojowego
- łyżeczka masła
- 2 łyżki wódki ryżowej lub czystej
Umyte pieczarki i cebulki ze szczypiorkiem pokroić w plasterki, korniszony i szynkę w kostkę. Szpinak wrzucić na 1-2 min do wrzątku, odcedzić, przelać zimna wodą, posiekać.
W rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić same cebulki (bez szczypiorku) i pieczarki i chwile smażyć, mieszając na silnym ogniu, po czym dodać pokrojoną szynkę i korniszony, smażyć 1 ?2 minuty, dołożyć szpinak, wymieszać, wlać sos sojowy i gorący bulion, doprowadzić do wrzenia. Makaron zalać wodą, zostawić na 5-6 minut, odsączyć, wrzucić do zupy i gotować na dość silnym ogniu 5-6 min. zupę wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i wódką, gotować ok. 1 min.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze