Brukselka
Jest efektem krzyżówki jarmużu i zwykłej kapusty. Po ojcu ma odporność na mróz, a po przemrożeniu jest smaczniejsza, bo bogatsza w cukier. Po matce ma kształt (choć nie wzrost) i aromat. Brukselka ma dużą wartość odżywczą dzięki zawartości witamin - zwłaszcza z grupy B, soli mineralnych i karotenu. Ma też kwas foliowy, stąd polecana jest przyszłym mamom. Niestety, jak to kapusta, działa też wzdymająco, dlatego apetyty trzeba powściągnąć i nie podawać jej małym dzieciom lub osobom z kłopotami jelitowymi. Przy tym wszystkim jest niskokaloryczna i jeśli inne składniki nie będą zbyt ciężkie, nie utyjemy po nawet obfitej porcji zupy. Zalecana jest przy diecie antynowotworowej, jak pozostałe rodzaje kapust. Udowodniono, że brukselka zawiera substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych - usuwają one białka niezbędne do podziałów komórek rakowych.