Liście, torebki czy piramidki
Sposób parzenia herbaty w znacznej mierze zależy także od jej formy i sposobu pakowania. Warianty w torebkach, cechujące się dużym rozdrobnieniem, powinny być przyrządzane krótko, przez ok. 3 minuty. Mieszanki w przestrzennych piramidkach, komponowane z naturalnego suszu ziołowego, herbacianego, owocowego czy kwiatowego, podczas procesu parzenia powinny ulec rozwinięciu – tak, by w pełni mógł wydobyć się ich bogaty aromat. Dlatego należy przygotowywać je w czasie od 3 do 5 minut – zgodnie z zaleceniami producenta. – W przypadku herbat liściastych, warto wykorzystać poręczne akcesorium w postaci filtrów, sprawiające, że w naparze nie będzie fusów oraz ułatwiające kontrolowanie czasu parzenia – tłumaczy Joanna Sobyra. – Optymalną porcją mieszanki do przyrządzenia naparu dla jednej osoby będzie ilość mieszcząca się na łyżeczce deserowej. Warto pamiętać, by w przypadku tego wariantu odczekać odpowiednią ilość czasu tak, aby delektować się pełnią smaku danej herbaty – dodaje ekspert. Wybierając jednorazowe filtry, należy jednak zweryfikować, czy są one wykonane z odpowiedniego materiału. Polecany jest na przykład papier wzmocniony włóknem manilowym, przepuszczający cały aromat zawarty w mieszance.