Zielony napar o wielu obliczach
Odmiana zielona komponowana jest z liści herbacianych, których nie poddano fermentacji. W związku z pominięciem tego etapu obróbki, zachowuje ona szereg właściwości odżywczych, a także wyróżnia się delikatnym smakiem. – Kluczowym parametrem w procesie parzenia zielonej herbaty jest niższa niż w przypadku odmiany czarnej temperatura wody, sięgająca 70-80 stopni C. Aby ją osiągnąć wystarczy pozostawić wrzątek na ok. 15 minut – w tym czasie spadnie ona do 75 stopni C. Dla pewności, możemy sprawdzić ją termometrem kuchennym – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W przypadku zielonej herbaty znaczenie ma także czas przyrządzania. Krótkie parzenie, trwające ok. 3 minuty, pozwoli nam uzyskać napar o pobudzających i orzeźwiających właściwościach. Wydłużenie tego procesu do ok. 6 minut sprawi natomiast, że napój będzie miał działanie relaksujące – dodaje ekspert.