Jajka faszerowane
- 1. Jajka faszerowane szynką i serem i papryką
- ?Szynka,
- ?Ser żółty,
- ?Jajka,
- ?Kawałek papryki czerwonej,
- ?Kilka łyżek majonezu,
- ?Szczypiorek,
- ?Sól, pieprz
- 2. Jajka faszerowane pieczarkami
- ?Jajka,
- ?Pieczarki,
- ?Cebula,
- ?Kilka łyżek majonezu,
- ?Koperek,
- ?Sól, pieprz
1. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka tak aby nie uszkodzić białek. Szynkę, ser i paprykę pokroić w drobną kostkę, ser można także zetrzeć na tarce, szczypiorek drobno posiekać. Łączymy żółtka z serem, szynką, papryką i szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z majonezem i napełniamy połówki białek.
Jajka można ozdobić plasterkami rzodkiewki albo posypać szczypiorkiem.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka tak aby nie uszkodzić białek. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Żółtka łączymy z pieczarkami, drobno posiekanym koperkiem i majonezem. Faszerujemy masą połówki białek.
Tak przygotowane jajka można przyozdobić plasterkami ogórka kiszonego lub koperkiem.
Przepis dodał użytkownik agata6885
Podziel się opinią
Komentarze