Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami
- ? jedna szklanka cukru
- ? cztery jajka
- ? dwie szklanki mąki
- ? łyżeczka sody
- ? dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- ? trzy łyżeczki cynamonu
- ? pięć jabłek
- ? 2/3 szklanki oleju
- ? 10 dkg posiekanych orzechów włoskich
- ? 5 dkg migdałów
1. Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.
2. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.
4. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
5. Ciasto zawsze się udaje, pięknie pachnie podczas pieczenia. Najbardziej lubię na ciepło, z filiżanką herbaty cynamonowej.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze