Jabłka z sosem waniliowym
- 4 duże jabłka
- 1 łyżka cukru
- aromat cytrynowy
- 2 goździki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- zamiast aromatu można dać skórkę z 1 cytryny.
Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 i 1/2 szklanki wody z 1 łyżką cukru, gożdzikami i skórką cytrynową. Do wrzątku włożyć jabłka. Gdy zmiękną, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakowa i ułożyć na talerzykach. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotujacego się mleka wlewać powoli mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnego mleka. Mieszać, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu odstawić z ognia, wymieszać z utartymi żółtkami i polać sosem przestudzone jabłka. Ochłodzić i oziębić w lodówce.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze