Jabłecznik z pianką
- 5 żółtek (ciasto)
- 3 szklanki mąki (ciasto)
- pół szklanki cukru (ciasto)
- kostka margaryny (ciasto)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ciasto)
- słoik prażonych jabłek (ok 700 g)
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- bułka tarta
- cukier waniliowy
- cynamon
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Kulkę wielkości piłeczki tenisowej odłożyć do zamrażalnika, resztę rozłożyć na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec 20 min w 200 stopniach. Ubić białka na sztywno z cukrem. Wyjąć ciasto, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłkach rozłożyć ubitą pianę i posypać startym ciastem z zamrażalnika. Piec 40 min maksymalnie w 180 stopniach. Podawać z bitą śmietaną.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze