Jabłecznik Andrzeja
- 20 dag mąki
- 12,5 dag cukru pudru
- 12,5 dag masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyzka smażonej skórki pomaranczowej
- 5 dag rodzynek
- 75 dag jabłek
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier puder, zółtka i wszystkie składniki posiekać nożem, a nastepnie chłodnymi rękami szybko zarobić ciasto. Zawinąć je w folię i włożyc na co najmiej 30 min do lodóki.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i dusić w rondlu z odrobiną wody, aż będą miekkie. Dodać osączone rodzynki i drobno pokrojoną. Wymieszać, odstawić.
Formę posmarować masłem i wylepić ciastem.
Piec na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200C.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodać 2 łyżki cukru.
Na cieście ułożyć warstwe jabłek i przykryć je pianą z białek. Wstawić do piekarnika nagdzanego do 150 C i trzymać w nim do czasu, aż piana lekko sie przyrumieni.
Przepis dodał użytkownik laseczka19884
Podziel się opinią
Komentarze