Jabłecznik
- CIASTO
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka (mogą być 3 żółtka)
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżki śmietany lub więcej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 łyżek cukru lub mniej
- NADZIENIE
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka
Przepis na ciasto: Ciasto zagnieść z wszystkich składników. Podzielić na 2 części.
Przepis na nadzienie: Jabłka uprażyć, dodać cukier i galaretkę w proszku.
Przekładanie ciasta: Ciasto - jabłka - ciasto. Piec około 1 godziny.
Wskazówki: Można użyć jabłka ze słoika (2-3 słoiki). Według mnie wystarczą 3 żółtka. Ciasto nie rozwałkowuję tylko wylepiam formę.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze