Izydor z wiśniami.
- Ciasto:
- - 6 białek
- -niepełna szklanka cukru
- -15 dag suchego maku
- - 15 dag wiórków kokosowych
- Masa:
- - 1/2 litra mleka
- -2 budynie śmietankowe w proszku
- -4 żółtka
- -3 łyżki cukru
- -1 kostka masła
- Dekoracja:
- - 4 opakowania delicji wiśniowych
- - 2 galaretki wiśniowe
- -wydrylowane wiśnie z kompotu
- -spirytus do skropienia delicji
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę,dodajemy mak i wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy i wykładamy ciasto na blachę.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 C i pieczemy ciasto ok.45 minut.Robimy masę: z proszku.mleka,cukru i żółtek gotujemy budyń i studzimy.Masło ucieramy i nie przerywając ucierania,stopniowo dodajemy budyń.Na ostudzone ciasto wykładamy masę,na niej układamy delicje biszkoptami do góry.Skrapiamy spirytusem i układamy na nich wiśnie,a następnie całość zalewamy galaretką.
Przepis dodał użytkownik reniapikaczu
Podziel się opinią
Komentarze