Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
stek
Artykuł Sponsorowany
13-12-2022 08:23
Artykuł sponsorowany Tender Meat

Idealny prezent na święta dla męża, ojca, brata, dziadka, przyjaciela – amerykańskie steki wołowe najwyższej jakości

Kto powiedział, że jedzenie nie może być prezentem? Oczywiście nie byle jakie! W tym roku zaskocz swojego męża, ojca, brata czy przyjaciela zestawem pysznych, aromatycznych steków wołowych. Aby dokonać właściwego wyboru, zapoznaj się z najciekawszymi wariantami marmurkowych, sezonowanych steków prosto z USA. Każdy z nich znajdziesz w sklepie z mięsem premium bbq.pl. Możesz także wybrać kartę podarunkową na zakupy w tym wyjątkowym sklepie mięsnym on-line.

 Źródło: materiały partnera, fot: aleksandr talancev
d1xogec
d1xogec

Stek z antrykotu USA - klasyka gatunku

Antrykot to mięso otrzymywane z tuszy wołowej. Koneserzy cenią go za głębie smaku, który jest związany z bogatym śródmięśniowym przerostem tłuszczowym, zwanym "marmurkiem". Dzięki temu, steki, które z niego przyrządzisz, będą niezwykle soczyste. Wyjątkowy smak i kruchość, która sprawia, że antrykot dosłownie rozpływa się w ustach. Każdy szanujący się steakhouse posiada w swoim menu stek z antrykotu! Jak rozpoznać dobry antrykot? Po charakterystycznym białym oku tłuszczu znajdującym się w centralnej części mięsa i jasnym intensywnie różowym kolorze. 

Stek z rostbefu USA - męski wybór

Rostbef to ten kawałek mięsa, który znasz z amerykańskich filmów i kreskówek. Gruby, podłużny stek, ze sporą warstwą tłuszczu, która ciągnie się po jego boku. Soczysty, pożywny, bardzo mięsisty — tak w skrócie można opisać stek z rostbefu. Nie jest on tak kruchy, jak antrykot jednak przyjemny opór, który mięso stawia podczas kontaktu z zębami, w przypadku rostbefu jest atutem. Steki z rostbefu to przede wszystkim pełnia aromatu wołowego mięsa, a przecież ten aspekt jest najważniejszy podczas konsumpcji!

Stek Tomahawk USA - dla koneserów

Stek Tomahawk to klasyka amerykańskiego BBQ! Każdy koneser wołowiny doceni prezent w postaci solidnego kawałka mięsa z charakterystyczną, długą kością żebrową. Tak właśnie prezentuje się stek Tomahawk, który jest wykrawany ze środkowej części antrykotu. Mięso jest wyjątkowo delikatne i bardzo marmurkowate, co przekłada się na jego soczystość po obróbce termicznej. Stek z wyglądu przypomina indiański toporek, który był określany mianem tomahawk, stąd jego nazwa. Ten rodzaj mięsa najlepiej przyrządzać na grillu.

d1xogec

Stek T-Bone USA - miłość od pierwszego wgryzienia

T-Bone przez koneserów i kucharzy nazywany jest królem steków. To zaszczytne miano nie wzięło się znikąd! Ten niezwykle popularny stek swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli mięso na 2 części. Mniejsza część to polędwica wołowa, a większa to rostbef. Stek T-Bone stanowi więc unikalne połączenie dwóch wyjątkowych kawałków tuszy wołowej. Takie zestawienie gwarantuje prawdziwe bogactwo smaków i szeroką gamę tekstur. Optymalna grubość steku T-Bone to 3 cm. 

Hanger steak, Skirt steak i Flank Steak USA - przełamują konwenanse! 

Hanger, hanging tender, butcher steak, świeca wołowa— ten wyjątkowy stek posiada wiele nazw. Jest delikatny, bardzo soczysty i wręcz stworzony do grillowania lub smażenia na patelni. Świeca wołowa to jeden z najpyszniejszych steków. Doskonale nadaje się także na tatara.

Flank steak, nazywany także bawetą małą, to podobnie jak Skirt steak płaski kawałek mięsa, którego długie włókna ułożone są w sposób horyzontalny. Flank steak wyróżnia się owalnym kształtem i delikatnym, nieco słodkawym smakiem oraz wyraźnym aromatem mięsa. Możesz przyrządzić go na grillu, a jego przygotowanie nie wymaga specjalistycznej wiedzy! Flank steak warto zamarynować z wyprzedzeniem, aby mięso zdążyło skruszeć. W tym celu dodaj do marynaty sok z cytryny lub limonki. Stek po obróbce termicznej należy pokroić w cienkie plastry oczywiście w poprzek włókien. 

Jak przyrządzić wyśmienity stek?

W przyrządzaniu steków najważniejsze są dwa elementy — czas i temperatura. Oba są ściśle powiązane z grubością mięsa. Przyjmuje się, że 1 cm odpowiada 1 minucie smażenia każdej ze stron. Jednak nie każdy ma takie same preferencje związane ze stopniem wysmażenia mięsa, więc czas obróbki termicznej jest kwestią bardzo indywidualną. Według ogólnie przyjętych standardów istnieje podział na następujące stopnie wysmażenia mięsa:

  • 48 °C – blue
  • 52 °C – 54 °C – medium rare 
  • 56 °C – 58 °C – medium 
  • 60 °C – 62 °C – medium well
  • 65 °C – well done

Bardzo ważna jest też technika smażenia. Polecamy serię filmów instruktażowych jak smażyć steki USA światowej klasy grill mastera Johna Cadieoux.

Steki po usmażeniu lub grillowaniu potrzebują chwili odpoczynku. Dzięki temu soki rozpłynął się po całym mięsie, co przełoży się na jego soczystość. Odczekaj ok. 5 minut i ciesz się niepowtarzalnym, złożonym smakiem wołowego steka!

Artykuł sponsorowany Tender Meat
d1xogec
d1xogec
Więcej tematów