Torcik z truskawkami i prażonymi migdałami
- Ciasto:
- 150g biszkoptów lub ciasteczek maślanych
- 100 g margaryny
- Krem:
- 450 g serka śmietankowego
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru do kremu
- 200 g świeżych truskawek
- 30g płatków migdałowych
- 4 łyżki żelatyny spożywczej
Ciasto: Margarynę stopić. Biszkopty pokruszyć i połączyć z
tłuszczem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykleić ciastem i odstawić do
lodówki na 30 minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w plasterki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Krem: Żelatynę rozpuścić w 120 ml gorącej wody , ostudzić. Ostudzoną
żelatynę połączyć z serkiem śmietankowym. Kremówkę ubić z cukrem
pudrem na puszysty krem i delikatnie wymieszać z serkiem.
Na ciasto położyć krem i truskawki pokrojone w plasterki. Wierz torcika
posypać prażonymi migdałami. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze