ciasto całoroczne
- 4 jajka,2 szklanki mąki,1 szklanka cukru,kostka margaryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 kg owoców sezonowych lub mogą być z kąpotu np.agrest,wiśnie,śliwki
przygotować owoce tz. świeże owoce pokroić na mniejsze części lub te z kompotu odsączyć.Rozpuścić tłuszcz i ostudzić.Białko rozdzielić od żółtek i ubić na sztywno,dodać cukier dalej ubijając następnie dodajemy żółta i ubijamy na kremową masę.Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką ,a na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz.Kiedy ciasto będzie gładkie wylewamy na wysmarowaną blachę.Rozkładamy równo owoce.Można posypać kruszonką.PIEC W TEMP 180-190 STOPNI PRZEZ 30 MINUT.
Przepis dodał użytkownik margolcia0593
Podziel się opinią
Komentarze