Trwa ładowanie...
d19x3cz
26 stycznia 2009, 21:46

Babeczki z budyniem i owocami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d19x3cz
Składniki
  • Składniki:
  • Kruche ciasto: - 15 dkg masła,
  • - 25 dkg mąki,
  • - 10 dkg cukru pudru,
  • - 1 jajko,
  • - 1 szczypta soli,
  • - opcjonalnie: odrobina wanili,
  • - 2-3 dkg mielonych migdałów.
    • Budyń: - 2 jajka,
  • - 2 żółtka,
  • - 15 dkg cukru,
  • - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • - 1 cukier waniliowy (są w sprzedaży z prawdziwą wanilią),
  • - 1/2 litra mleka,
  • - 1 łyżka masła.
    • Do dekoracji:
  • - 2-3 łyżki dobrego dżemu - najlepiej własnej roboty,
  • - owoce sezonowe.
Przepis

Jak przyrządzić?
Ciasto:
1) Masło utrzeć drewnianą pałką w misce.

2) dodajemy stopniowo cukier puder, sól, jajko, migdały, mąkę. Każdy następny składnik dodajemy po połączeniu uprzednio dodanego.

3) Dobrze połączone ciasto wyjmujemy z miski i lepimy z niego kulę. Wkładamy na 1 godz. do lodówki.

Pieczenie babeczek:
1) Foremki do babeczek należy dobrze wysmarować masłem wewnątrz i osypać mąką (dokładnie). Wylepić rozwałkowanym na grubość najwyżej 0,5 cm ciastem.

2) Pieczemy w gorącym piekarniku ok. 20 min. Babeczki muszą się ładnie złocić.

3) Jeszcze lekko ciepłe wyjmujemy delikatnie z foremek i odkładamy do ostygnięcia w bezpieczne miejsce, gdzie wygodnie będzie nam kontynuować pracę z nimi.

Budyń:
1) Wszystkie składniki oprócz mleka wkładamy do garnka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.

2) Gotujemy mleko.

3) Zagotowane mleko wlewamy do masy małym strumieniem, mieszając w trakcie wlewania. Jeśli mieszanina przygotowana wcześniej opadła, trzeba ją jeszcze raz przed wlaniem mleka rozmieszać.

4) Garnek stawiamy na mały ogień. Zawartość mieszamy cały czas dużą drewnianą łyżką. Do
momentu, gdy zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji. Czyli nie za gęstej, nie za rzadkiej - jak to budyń. Dodajemy łyżkę masła i łączymy z całością. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ostateczne przygotowanie:
1) Na dno babeczek nakładamy odrobinę dżemu. Następnie kopiasto budyń. Na koniec dekorujemy owocami - najlepiej sezonowymi.

Jak podawać?
Delikatnie układamy na dużym talerzu. Powinny tak poleżeć 2-3 godz. Wtedy ciasto nieco zmięknie i będą się same rozpływać w ustach.
Uwagi:
Jeśli mamy do dyspozycji tylko duże owoce, kroimy je na mniejsze cząstki.

Pierwsze wykonanie może sprawiać pewne trudności - zwłaszcza wyjmowanie z foremek tak, by się nie połamały dość kruche i delikatne babeczki. Dlatego podkreślam, że należy to robić, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Spokojnie i delikatnie.

Jeśli nie mamy żadnych świeżych owoców, możemy je udekorować migdałami, orzechami lub czymkolwiek innym, co uznamy za równie smaczne.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19x3cz
d19x3cz
d19x3cz
Więcej tematów
d19x3cz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj