Hummus udomowiony
- 400 g ciecierzycy w puszcze
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- sok z cytryny
- zielona pietruszka lub szczypiorek, drobno posiekane
- sól i pieprz
Ciecierzycę odsączyć. Zalewę zagotować z wyciśniętym czosnkeim. Ciecierzycę zmiksować, ale nie na puree. Dodać schłodzoną zalewę. Dodawać stopniowo, gdyż zalewy może być za dużo! Do pasty dodać sok z cytryny, zieleninę i przyprawy do smaku. Hummus przechowywać w lodówce. Pasta pycha ze świeżą bułeczką, skropiona oliwą z oliwek :) Genialny jako dip do warzyw. Podstawą hummusu jest ciecierzyca, ale poza tym można dodać kto co lubi - paprykę, ogórek itp. itd. SMACZNEGO!
Przepis dodał użytkownik Anula
Podziel się opinią
Komentarze