Halibut pieczony w winie
- halibut 1 kg
- masło 2-3 łyżki
- śmietana 1/2 szkl
- wino białe 1/2 szkl
- cytryna 1/2 szt
- natka pietruszki posiekana 1 łyżka
- sól
- cukier do smaku
Halibuta sprawić, umyć, ściągnąć skórę, posolić.
Ogniotrwałe naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim rybę, a następnie polać stopionym tłuszczem.
Wstawić naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min.
W czasie pieczenia polewać winem z dodatkiem małej ilości wody.
Gdy ryba jest miękka, zalać ją śmietaną i piec jeszcze ok. 5 min.
Upieczoną rybę przybrać plastrami cytryny i posypać natką pietruszki.
Podawać w naczyniu, w którym ryba się piekła, z dodatkiem ziemniaków z wody oraz sezonowej surówki.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze