Gwiazdki z nieba
- 110 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 roztrzepane jajko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
- 1/2 szklanki roztopionej białej czekolady
- 1. Włożyć masło, cukier i esencję migdałową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
- Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajko.
- 2. Mąkę przesiać do osobnego naczynia i połączyć z proszkiem do pieczenia.
- Dodawać mieszaninę mączną i mleko na przemian do mieszaniny maślanej.
- Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
- 3. Na lekko oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra.
- Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdek i półksiężyców.
- Wyłożyć ciasteczka na lekko natłuszczoną blachę i piec 10 minut lub do zrumienienia.
- Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.
- 4. Ciasteczka w kształcie księżyców zamaczać z jednej strony w roztopionej białej czekoladzie, a gwiazdki w ciemnej czekoladzie.
- Położyć na drucianym stojaku, żeby czekolada zastygła.
Przepis dodał użytkownik agga129
Podziel się opinią
Komentarze