Gwiazdki śniegowe
- 35 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 5 dag masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- DO DEKORACJI:
- cukier puder
- cukier waniliowy
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia, włożyć masło, posiekać je nożem. Żółtka i całe jajka rozkłócić i utrzeć z cukrem pudrem, dodać śmietanę orz mąkę. Starannie zagnieść ciasto i odłożyć je do lodówki, a po 30 minutach rozwałkować i foremki wyciąć gwiazdki. W rondlu rozgrzać olej, usmażyć gwiazdki na złoty kolor, wyjąć na papierowy ręcznik. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze