Gulasz z cieciorki i papryki na brokułach
- cieciorka 300 g
- papryka 2 sztuki (żółta i czerwona)
- pomidory pelatti kostka 400 g
- brokuły Hortex 200g
- 2 łyżki oliwy
- cebula 1 duża
- czosnek 3 ząbki
- papryczka chili ostra
- wywar z warzyw 1 szklanka
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Cieciorkę moczymy na noc. Gotujemy do miękkości ok. 1h, odcedzamy. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz wyciśnięty czosnek. Dodajemy pozostałe składniki: papryczkę chilli, paprykę pokrojoną w paski oraz pomidory pelatti. Całość zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy ok. 30 min. Następnie doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Gulasz podajemy na zblanszowanych różyczkach brokułów Hortex.
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Podziel się opinią
Komentarze