Trwa ładowanie...
d7hsoss
14 grudnia 2011, 14:40

Gulasz rybny

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d7hsoss
Składniki
  • 1 kg. fileta z tilapia
  • 3 średnie marchewki
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 średnia por tylko biała część
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu (dobrej jakości)
  • 50ml oliwy
  • ok.1l wywaru rybnego (można go zastąpić wodą wymieszaną z dwoma łyżeczkami soli)
  • 500ml. czerwonego wina
  • starta skórka cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól,pieprz,majeranek,słodka papryka
Przepis

Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i obtoczyć w mące.Rozgrzać oliwę na patelni lub w dużym płaskim garnku i mocno obsmażyć kawałki ryby ze wszystkich stron.Rybę wyjąć z patelni,odstawić na bok.Cebulę obrać i pokroić w krążki podsmażyć na tej samej oliwie co rybka,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,skórkę z cytryny,majeranek i mieloną słodką papryką.Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy na średnim ogniu,aż koncentrat zmieni barwę na intensywny brąz.Zalewamy czerwonym winem,dodajemy ketchup.Warzywa obieramy, kroimy w kostkę.Ziemniaki i marchewkę dodajemy do sosu.Całość dalej gotujemy pod przykryciem na w pół miękko.Pokrojone pieczarki,paprykę,por dodajemy do sosu,wlewamy wywar rybny i gotujemy w nim warzywa do miękkości.Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy stopniowo do gotującego się gulaszu.Zmniejszamy płomień i gotujemy gulasz kilka chwil aż mąka zagęści sos,doprawiamy do smaku.Do gulaszu dodajemy kawałki ryby.Wstrząsamy patelnią tak aby rybę
pokrył sos (ważne jest aby uniknąć mieszania gulaszu ponieważ ryba łatwo się rozpada i potrawa przestaje atrakcyjnie wyglądać).Odstawiamy na bok do ostygnięcia.Podajemy w salaterkach z białym pieczywem.SMACZNEGO.
Gulasz można też podawać na gorąco jako ciepła kolacja.

Przepis dodał użytkownik buciol78

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7hsoss
d7hsoss
d7hsoss
Więcej tematów
d7hsoss

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj