Gulasz po węgiersku
- 600g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 4 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki soli
- 3 strąki zielonej papryki
- 2 pomidory
1. Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cebulę obrać i grubo posiekać. Rozgrzać tłuszcz i cebulę zeszklić.
2. Dodać paprykę w proszku i 1 łyżkę wody, wymieszać z cebulą. Dodać mięso, posolić i dusić pod przykryciem około 50 minut aż mięso będzie miękkie. w tym czasie drobno pokroić strąki papryki. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą. Pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Razem z papryką dodać do mięsa.
3. Wszystko przykryć i dusić jeszcze 20 minut.
Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może dodać 1-2 całe peperoni, które należy wyjąć przed podaniem.
smacznego :-)
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze