Grzyby w sosie śmietanowym
- grzyby 25 dag
- cebula 1 szt.
- masło 2 łyżki
- śmietana 2 łyżki
- sól
- pieprz
- tymianek 1 szczypta
- natka pietruszki 1 łyżka
Świeże grzyby (podgrzybki, borowiki) dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Kapelusze kroimy w małe cząstki, nóżki kroimy w cienkie plasterki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, lekko solimy i podsmażamy do momentu, aż cebula się ładnie zeszkli. Wrzucamy grzyby, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę tymianku. Mieszamy, przykrywamy garnek i zaczynamy dusić. Musimy pamiętać, aby często mieszać duszące się grzyby i od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Po ok. 20 min. dodać śmietanę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Jeszcze chwileczkę gotować.
Przepis dodał użytkownik agnieszka-ucak
Podziel się opinią
Komentarze